Bauwensin visio

Tero Toivanen kirjoittaa verkkolehti Fifi:ssä Michel Bauwensin ajattelusta. Kirjoitus on johdatus Bauwensin Helsingin vierailuun.

Toivasen mukaan Bauwensin projekti rakentuu oletukselle, että vapaille yhteisresursseille perustuva tuotanto pienentää tuotantokustannuksia niin merkittävästi, että se kykenee kilpailemaan nopeudessa, innovaatiokyvyssä ja tuotantokustannuksissa erilaisia kapitalistisia yrityksiä vastaan. Myös immateriaalioikeuksin suojatut ratkaisut syrjäytyvät tiedon vapaan käytön tieltä.

Vertaistuotanto tapahtuu tällä hetkellä kapitalistisen yhteiskunnan raameissa, mutta Bauwensin mukaan siinä on potentiaalia enempäänkin: yksityisomaisuuteen perustuvan kapitalismin jälkeen seuraava askel on yhteiseen perustuva vertaistalouden yhteiskunta.

Uuden ja vanhan järjestyksen välille syntyy jännitteitä. Eräs keskeisimmistä muodostuu tietotyöläisten, ”kognitariaatin”, ja yritysryppäitä hallitsevan ”netarkisen” luokan välille.

Netarkia menestyy kontrolloimalla vertaistuotantoa ja puristamalla voittoa ihmisten vuorovaikutuksen eri muodoista.

Bauwens luottaa kuitenkin tietoiseen strategiaan vertaistuotannon edistämiseksi. Keskeistä on digitaalisen ja materiaalisen maailman vertaistoimijoiden, ”kommonerien”, yhteen saattaminen.

Bauwensin visio pähkinänkuoressa:

  1. Vertaistuotannossa arvon luomisen ytimessä ovat erilaiset yhteiset, joihin syntyvät innovaatiot tallentuvat. Ne ovat kaikkien jaettavissa ja kehitettävissä. Kuuluisin esimerkki on Wikipedia.
  2. Voittoa tavoittelemattomat yhteisöt suojaavat yhteisiä resursseja yksityistämiseltä. Wikipediaa suojaa Wikimedia Foundation.
  3. Yhteisen päälle rakentuu energinen talous. Siinä toimii yhteiskunnallisia yrityksiä, joiden juridiset rakenteet sitovat ne yhteiseen perustuvien yhteisöjen tavoitteisiin ja arvoihin. Toiminnan periaatteena tulee voiton tavoittelun sijaan olla sosiaalinen ja ekologinen kestävyys.
  4. Sosiaalista tuotantoa ja ihmisten hyvinvointia vahvistamaan tarvitaan ”kumppanuusvaltio”, joka järjestää julkisia palveluja ja esimerkiksi universaalin perustulon.
  5. Poliittinen tuki vertaistuotannolle saadaan piraattien, vihreiden, vasemmiston ja edistyksellisten liberaalien koalitiosta. Näistä syntyy edistyksellinen enemmistö, joka järjestää yhdessä kommonerien kanssa yhteiseen perustuvan yhteiskunnan.

Michel Bauwens on belgialaissyntyinen vapaa tutkija joka luotsaa kansainvälistä tutkimusyhteisöä P2P Foundationia. Yhteisön tarkoituksena on koota yhteen teoreettista keskustelua ja vertaistuotannon käytännön kokeiluja.

Lue koko juttu täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s