Keskustelemaan solidaarisuustaloudesta!

Keskustelutilaisuus solidaarisuustaloudesta pidetään ensi viikon lauantaina 1.12.2012 klo 13-16 Siemenpuu-säätiön toimistossa osoitteessa Lintulahdenkatu 10, 5. krs 00500 Helsinki.

Ympärillämme on paljon elinvoimaisia yhteisöllisiä käytäntöjä aikapankeista ja vaihtopiireistä ekokyliin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin. Niitä yhdistää tiettyjen arvojen toteuttaminen, kuten moniarvoisuus, autonomia, tasa-arvoisuus, demokratia ja ekologisuus. Nämä niin sanotun solidaarisuustalouden toimijat haluavat omassa toiminnassaan ylittää kapitalismin sekä kansa- ja valtiokeskeisen talousajattelun.

Miten me voimme vahvistaa näitä toimijoita ja käytäntöjä sekä antaa niille suurempi tila yhteiskunnassamme?

Solidaarisuustalouden menetelmänä on kartoittaa jo olemassa olevia taloudellisia toimijoita, ja sitä kautta edistää niiden tunnettuutta, kehittymistä ja keskinäistä verkostoitumista. Näin rakentuvaan karttaan kuuluu myös ”se mikä on yhteistä”, commons, eli tärkeä osa solidaarisuustaloutta: järvet, metsät, jokamiehenoikeudet, kielet, perinteet, avoin tieto ja niin edelleen. Itse solidaarisuustalouden kehittämisestä voidaan puhua ”commoningina”: se on yhdistämistä, resurssien yhteen saattamista ja yhdessä luomista.

Solidaarisuustalous on kutsu ajatella talous uusiksi, jokaisen ihmisen oman arjen lähtökohdista käsin. Suomen solidaarisuustalouden kartoitus alkoi vuoden 2011 Sosiaalifoorumissa Helsingissä ja jatkui eri tapahtumissa kesällä 2011. Kartoituksen tarkoituksena on luoda laaja kuvaus erilaisista solidaarisuuden puolesta työskentelevistä tahoista Suomessa. Samalla kartoitus on kutsu käsitteellistää uudelleen taloutta, sen toimijoita, resursseja ja mahdollisuuksia.

Kutsumme teitä nyt mukaan jatkamaan keskustelua siitä, miten solidaarisuustalouden toimijoita ja commonseja voidaan kartoittaa paikallisesti. Työtä on tarkoitus jatkaa ainakin verkossa interaktiivisen kartan muodossa. Yleisempi tavoite on hahmotella, miten voimme ryhtyä purkamaan nykyisen talouden valtasuhteita ja muuttaa taloutta toisenlaiseksi.

Keskustelutilaisuus pidetään lauantaina 1.12.2012 klo 13-16 Siemenpuu-säätiön toimistossa osoitteessa Lintulahdenkatu 10, 5. krs 00500 Helsinki. Jos myöhästyt, soita Rubylle (050 4362171) tai Oscarille (050 535 3088), niin tulemme avaamaan oven.

Tervetuloa mukaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s