Maailma muuttuu

Ihmiskunnasta on tullut planetaarisen mittakaavan vaikuttaja, joka uhkaa jo maapallon kykyä elättää sekä meitä itseämme että muita lajeja, arvioivat luonnontieteen alan tutkijat. Viime kesänä ilmestyneessä selvityksessä 22 tutkijan kansainvälinen tiederyhmä arvioi, että maapallon biosfääri lähestyy “olotilan muutosta”. Arvion mukaan muutos on mahdollinen jo muutamassa vuosikymmenessä ja todennäköinen sadan vuoden sisällä. Mukana ryhmässä oli myös suomalainen evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius.

Ihmiskunnasta on tullut planetaarisen mittakaavan vaikuttaja, joka uhkaa jo maapallon kykyä elättää sekä meitä itseämme että muita lajeja, arvioivat luonnontieteen alan tutkijat.

Ihmiskunta käyttää nyt 20-40 prosenttia maapallon perustuotannosta omiin tarpeisiinsa. Noin 43 prosenttia maapallon maa-pinta-alasta on maanviljelyskäytössä tai rakennettua aluetta, suuri osa jäljelle jäävästä on tieverkostojen läpäisemää. Joidenkin arvioiden mukaan yli 80 prosenttia viljelykelpoisesta pinta-alasta on jo käytössä.

Sadan vuoden kuluessa nykyinen ilmasto tulee häviämään arviolta 10-48 prosentilta maapallon pintaa ja korvautumaan jollakin, jota maapallon nykyiset lajit eivät olemassaolonsa aikana ole kohdanneet.

Katsauksessa päädytään johtopäätökseen, että olotilan muutos on todennäköinen välittömässä tulevaisuudessa, muutaman vuosikymmenen tai korkeintaan muutaman vuosisadan kuluttua.

Katsauksessa ei esitetä toimintaohjeita, mutta siinä tunnistetaan keskeisiksi tavoitteiksi ihmiskunnan koon ja resurssien käytön kasvun hillitseminen, nopea siirtyminen muihin kuin fossiiliseen hiilen perustuviin energialähteisiin, ravinnontuotannon tehostaminen ja tehokkaampi biodiversiteetin varannoista huolehtiminen maalla ja merissä.

Katsauksesta uutisoi Helsingin yliopiston matemaattis-tieteellinen tiedekunta 7.6.2012

Aiheesta muualla: Is a human ’population bomb’ ticking? Al Jazeera 20.6.2012.

2 thoughts on “Maailma muuttuu

  1. [[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”511″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”typeof”:”foaf:Image”}}]]

  2. Tämähän oli loistava luento maailmanlopuista. Mayat eivät ole ainoat jotka näin ajattelevat.. yllättävää minulle kyllä kristianuskoiset amerikkalaiset todella uskovat ns. "judgement day" lupaukseen. Kaikki nämä ovat yleensä kuitenkin vain erilaisia tulkintakantoja historiallisiin teksteihin. Päättäkäämme siis itse! T. Timo Haukka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s