Kylätoimintaa Lapinlahden tyyliin

Meijerin toimintakeskus Seisake ry on toiminut Lapinlahdella vuodesta 1992. Yhdistys pyrkii vähentämään päihteiden ongelmakäyttöä ja ehkäisemään syrjäytymistä.

Seisakkeen taustalla oleva Sininauhaliitto luonnehtii itseään sillanrakentajaksi järjestöjen, seurakuntayhteisöjen ja julkisen sektorin välisessä päihdetyössä. Ylä-Savon poliittisten tuultenhaistelijoiden nimellä kulkenut epämääräinen poppoo valtasi Lapinlahden Meijerin toukokuussa 2008.

Poppoo kysyi lapinlahtelaisilta, myöhästyivätkö he Koijärveltä, olivatko he liian vanhoja osallistumaan Talaskankaan metsäaktioihin tai oliko paikkakunnalla ylipäätänsä ketään, joka koskaan olisi vallannut talon.

Tuultenhaistelijat mainosti valtaustilaisuutta ainutlaatuisena kokemuksena. Myös valtauksen organisaattoreille se olisi uusi juttu.

Valtausta puffattiin paikallislehdessä seuraavasti:

”Eri puolilla Eurooppaa vallataan koko ajan kaupunkitiloja autonomisiksi sosiaalikeskuksiksi. Autonomisissa sosiaalikeskuksissa voidaan järjestää vaikkapa ei-kaupallisia elokuvaesityksiä, saumuriralleja, pullanpaistotalkoita tai punkbileitä. Olkaamme eurooppalaisia!”

Valtaus onnistui mainiosti. Ensimmäisenä valtaajat nostivat punalipun Meijerirakennuksen lipputankoon. Koko seuraavan kesän ajan valtaajat kokoontuivat Meijerillä milloin katsomaan amerikkalaista ja alkuperäistä Zeitgeist-dokumenttia, milloin dokumenttia Bolivian vallankumouksesta.

Myös nyt jo edesmennyt kirjailija Matti Pulkkinen osallistui kokoontumisiin. Hän kertoi nuorille syväekologeille siitä, mitä oli olla Pentti Linkolan perheystävä.

Ryhmä kävi kesän aikana tutustumassa SKP-toveri Viljo Heikkisen luonnonmukaiseen pientilaan sekä tämän aurinkoenergialla toimivaan sähköjärjestelmään Lapinlahden Nerkoolla. Lähetimme myös edustajamme anarkistien Tampereen kokoukseen.

Seuraavana syksynä valtaajien edustaja pyrki ja pääsi Meijerin toimintakeskus Seisake ry:n hallitukseen. Aktiivinen ja tuore ote katosi.

Seisakkeen senhetkiset hallituksen jäsenet kokivat valtaajien puheet antiautoritaarisuudesta ja autonomisuudesta vieraiksi. Hallituksessa vaikuttava luterilaisen seurakunnan diakonissa ei tuntenut Paulo Freireä eikä ollut vapautuksen teologiasta koskaan kuullutkaan.

Hallituksessa tuli esiin, että valtaajien touhut eivät olleet Sininauhaliiton sääntöjen mukaisia. Hallituksen jäsenet kontrolloivat valtaajia muun muassa sillä, että avaimen luovuttamisesta kokoontujille tuli elämään suurempi kysymys.

Meijerin Seisakkeella järjestettiin vielä muutama elokuvaesitys. Lapinlahtelaisille tarjoutui mahdollisuus nähdä esimerkiksi iisalmelaisen dokumentaristin Hannu Hyvösen elokuva Viimeinen joiku Saamenmaalla dokumentaristin itse esitellessä elokuvaa ja sen tekemistä.

Nyt Meijerin Seisake on vuoden 2013 alusta ollut väliaikaisesti kiinni. Työvoimaviranomaiset tulivat siihen tulokseen, että sellainen yhdistys, jolla ei ole varaa palkata henkilökuntaa, ei saa myöskään tukityöllistettyjä.

Seisakkeen kohtalo ratkennee, kunhan Lapinlahden kunnassa saadaan kirjoitettua päihde- ja mielenterveysstrategia. On ollut puhetta siitä, että Seisakkeen ruokalaa voitaisiin käyttää tukityöllistämistyöpaikkana.

Pia Valkonen

 

Lue myös raportti Ylä-Savo ja Commonsit eli mitä sitten tapahtuikaan.

Katso myös:

Sininauhaliitto: http://www.sininauhaliitto.fi/jasenjarjestot/yhteystiedot/weppihotelli/meijerin_toimintakeskus_seisake_ry

Pia Valkosen blogi: http://www.piavalkonen.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s