Mukana Suomen Sosiaalifoorumissa

Suomen Sosiaalifoorumi järjestetään jälleen 20.-21.4.2013 Arbiksella (Dagmarinkatu 3, Helsinki). Commons.fi ja solidaarisuustalousverkosto ovat mukana järjestelyissä. 

Tule keskustelemaan solidaarisuustaloudesta, aikapolitiikasta ja vaihtoehtoisista talouksista. Työryhmäkuvaukset alla. 

Paul Eluard (1895-1952): ”Il y a un autre monde mais il est dans celui-ci!” (Another world is possible, but it is within this one!)

 

Solidaarisuustalouden käytäntöjä ja kartoitusta

Lauantaina 20.4 klo 12-14, luokka 41

Solidaarisuustalous tarkoittaa kutsua ajatella talous uusiksi omasta arjesta lähtien. Ympärillämme on jo tänään paljon elinvoimaisia yhteisöllisiä käytäntöjä – aikapankkeja, vaihtopiirejä, ekokyliä, yhteiskunnallisia yrityksiä… Näitä yhdistää tiettyjen arvojen, kuten moniarvoisuuden, autonomian, tasa-arvoisuuden, demokratian ja ekologisuuden toteuttaminen.

Solidaarisuustalouden toimijat haluavat ylittää omassa toiminnassaan kapitalismin, kuten myös kansa- ja valtiokeskeisen talousajattelun. Yhteisresurssit, commonsit, ovat tärkeä osa solidaarisuustaloutta, kuten järvet, metsät, jokaihmisenoikeudet, kielet, perinteet, avoin tieto ja niin edelleen.

Työpajassa kysymme, miten voimme vahvistaa näitä toimijoita ja käytäntöjä ja antaa niille suuremman tilan yhteiskunnassamme? Solidaarisuustalouden tehtävänä on kartoittaa jo olemassa olevia toimijoita heidän verkostoimiseksi ja toiminnan kehittämiseksi.

Solidaarisuustalousverkostossa on valmisteltu käytännön ehdotus tavoitteista, menetelmistä, päätöksenteosta, kartoitustyökalusta ym., jolla voimme kehittää vaihtoehtoisia talouksia myös Suomessa. Työpajassa keskustelemme mm. niistä kriteereistä, jotka taloudellisen toiminnan tulee täyttää ollakseen osa solidaarisuustaloutta. Kehitämme yhdessä luonnosta solidaarisuustalouden prosessiksi ja otamme askeleita kohti parempia talouksia!

Tietoa solidaarisuustalousverkoston toiminnasta löytyy sivustolta www.solidaarisuustalous.fi.

Järjestää: Solidaarisuustalousverkosto, Commons.fi, Siemenpuu, Stadin aikapankki, Merkur pankki, Kepa ja Oma Maa.

 

Aikapolitiikan mahdollisuudet

Sunnuntaina 21.4 klo 11-13, luokka 33

Aika on yhteisvaurautta, jota käytetään vaihdon välineenä aikapankeissa. Aikavaluutta perustuu tasa-arvoon, jossa kaikilla ihmisillä on yhtä paljon aikaa – toisin kuin käytännön elämässä, jossa ajankäyttö jakautuu eriarvoisesti siten, että toisilla on ajasta pulaa kun taas toisilla aikaa tuntuu olevan liikaa. Kiireet myös kasaantuvat eri elämänvaiheisiin.

Aikapolitiikalla voidaan vaikuttaa siihen, miten ajankäyttö jakautuu ja miten ajankäyttö tukee parhaiten hyvinvointia esimerkiksi lisäämällä yksilöiden omaehtoisia valintoja, että he voivat käyttää aikaansa arvokkaina pitämiinsä asioihin. Aikapolitiikka voi avata uudenlaisen näkökulman yhteiskunnallisen vaurauden jakautumiseen esimerkiksi ajan vaihtoon perustuvia aikapankkeja hyödyntämällä. Tule pohtimaan yhdessä, millainen ajankäyttö tukee hyvinvointia ja millaista aikapolitiikkaa tarvitaan.

Mukana keskustelemassa ajankäytön tutkija Minna Ylikännö (Kelan tutkimusosasto), Stadin aikapankin aktiiveja, Aika parantaa -verkosto, Commons.fi ja Solidaarisuustalousverkosto.

 

Mitä kasvutalouden jälkeen?

Sunnuntaina klo 13-15, luokka 23

Euroopan ja Suomen heikentyneet talouden kasvunäkymät ja globaalin ilmastokriisin torjuminen pakottavat yhteiskunnallisiin muutoksiin, joilla hyvinvointi turvataan kasvutalouden jälkeisissä yhteiskunnissa. Samaan haasteeseen nivoutuu myös oikeudenmukaisen kansainvälisen talousjärjestelmän rakentaminen.

Valtavirrassa esiintyvä yhteiskunnallinen keskustelu on jumittunut kilpailukyvyn, työllisyysasteen ja tuottavuuden kaltaisiin ratkaisuihin. Pinnan alla kuitenkin kuohuu kasvukritiikkiä ja erilaisten verkostojen kehittämiä ratkaisuja uudenlaisen talouden rakentamiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi talouskasvusta ja globaalista kilpailukyvystä riippumatta. Vaihtoehtoina esitellään esimerkiksi degrowth-visioita, keynesiläistä sääntelyä, osallisuustaloutta, solidaarisuustaloutta ja globaalia kestävää taloutta.

Eri puolilla Suomea on perustettu osuuskuntia, yhteiskunnallisia yrityksiä, luomuruokapiirejä ja aikapankkeja, jotka raivaavat tilaa nykyistä kestävämmälle taloudelle. Toistaiseksi ideat, aloitteet ja verkostot ovat kuitenkin toimineet Suomessa melko erillään toisistaan. Vastavoimaa rakentavalla liikkeellä ei ole ollut tarjota yhteisiä vastauksia ajankohtaisiin haasteisiin. Vastavoima on myös hajautunut ja vaikutus kestämättömiin yhteiskunnallisiin käytäntöihin on jäänyt vähäiseksi.

Työpaja kokoaa uuden talouden toimijoita tuomaan esille erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja hahmottelemaan, mitä on hyvinvointi talouskasvun jälkeen ja miten sitä edistetään Suomessa ja muualla maailmassa.

Järjestää: Uuden talouden verkostot

 

Suomen Sosiaalifoorumin koko ohjelma: http://www.sosiaalifoorumi.fi/

Kuva: http://www.artandthecommons.org/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s