Tilanne-osuuskunta pitää tilaa

Tilanne tarjoaa kahvia & arkkitehteja.

Isojen ikkunoiden takana näkyy rivistö massiivisia näyttöpäätteitä, joilla istuskelee keskittyneen näköisiä ihmisiä. Sivummalla pari ihmistä palaveeraa läppäreineen.

Kahvila löytyy peremmältä, ja se on yhtä tärkeä paikan hengelle kuin etualan valkoiset työpyödät.

Kyse on arkkitehtien työ- ja tilaosuuskunnasta, joka on vuoden ajan tarjonnut paikan tehdä töitä yhdessä. Joukossa on turvaa, ja unelma hyvästä työstä elää keskellä valoisaa kaupunkitilaa.

Osuuskunta Tilanne sai alkunsa, kun joukko arkkitehtiopiskelijoita mietti valmistumisensa jälkeistä elämää.

”Halusimme tehdä työhuoneesta muutakin kun työhuoneen. Kahvilatoiminnasta oli ollut puhetta jo vuosia, mutta kukaan ei ollut saanut sitä toteutettua”, sanoo osuuskunnan puheenjohtaja Saana Karala.

”Heti alkuun mukaan lähti myös pari valo- ja äänialan tekijää. Sittemmin joukkoon on tullut verkko-osaajia, visualisoija, graafikko, kielenkääntäjä ja mainossuunnittelija”, osuuskuntaan myöhemmin tullut Jenni Poutanen kertoo.

Tilanteella järjestetään myös tapahtumia ja yksinkertaisesti vain vietetään aikaa. Kellarista löytyy musiikkistudio.

”Joku tarvitsee laskutusta, joku työtilaa, joku haluaa rakentaa kaupunkitilaa, ja joku hakee vain porukkaa ja yhdessä tekemisen iloa”, Jenni kuvaa.

–––––––––––––––

Osuuskunnan paluu

Suomi mainitaan monesti osuustoiminnan luvattuna maana. Osuuskuntia on Suomessa yli 3 000 ja osuuskuntien jäsenyyksiä lähes yhtä paljon kuin asukkaita.

Suomalainen osuuskuntaliike on ollut leimallisesti kuluttajaosuustoimintaa. Jäsenyys tarkoittaa usein etukorttia lompakossa. Taitekohdan muodosti erityisesti 1990-luvun lama, jonka aikana työttömät perustivat runsaasti työosuuskuntia vastatakseen toimeentulon haasteeseen.

Valkokaulusduunarit ovat löytäneet osuuskunnan. 2000-luvulle tultaessa entistä useamman työosuuskunnan takana on joukko luovien alojen työntekijöitä tai asiantuntija-alojen toimihenkilöitä. Osuuskuntaa ei perusteta ideologisista lähtökohdista vaan sen kautta etsitään omannäköistä työyhteisöä.

”Meille osuuskunta on vain yksi yritysmuoto, joka toimii meidän tarpeeseemme”, Tilanteen Saana Karala korostaa.

–––––––––––––––

Jukka Peltokoski

Artikkeli on julkaistu myös Voiman numerossa 1/2012 sekä Fifissä osoitteessa http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2012/numero-1/tilanne-paalla.

 

One thought on “Tilanne-osuuskunta pitää tilaa

  1. Tilanne-osuuskunnan tiloissa alunperin toiminut kahvila on sittemmin lopettanut. Tila on nykyään kokonaan työtilana. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s