Työryhmäkutsu: Yhteisötalous, solidaarisuustalous ja commonsit näkökulmina sosiaalipalveluihin

Työryhmä Sosiaalipolitiikan päivillä Tampereella 24.-25.10.2013.

Yhteisötalous, commonsit ja solidaarisuustalous ovat uusia käsitteitä yhteiskuntapolitiikan saralla. Millaisia näkökulmia ne avaavat sosiaalipolitiikkaan? Tule keskustelemaan aiheesta työryhmäämme Sosiaalipolitiikan päiville.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan työryhmään esitykselläsi, lähetä meille abstraktisi 25.9.2013 mennessä. Työryhmäabstraktin ohjeellinen pituus on 150–200 sanaa. Abstraktista tulee käydä ilmi esittäjän nimi, taustaorganisaatio ja sähköpostiosoite sekä esityksen otsikko. Työryhmien lopulliset kokoonpanot ja aikataulut julkaistaan viikon 40 alussa.

Tarkempi työryhmäkuvaus alla.

Työryhmän koordinaattorit

Lauri Lahikainen, Tampereen yliopisto, lauri.lahikainen@uta.fi

Jukka Peltokoski, Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry, jukka.peltokoski@ksl.fi

Sanna Ryynänen, Itä-Suomen yliopisto, sanna.ryynanen@uef.fi

Sosiaalipolitiikan päivien kotisivut

http://www.uta.fi/yky/tutkimus/konferenssit/sosiaalipolitiikanpaivat2013

Työryhmän kuvaus: Yhteisötalous, solidaarisuustalous ja commonsit näkökulmina sosiaalipalveluihin

Sosiaalipolitiikan kenttä on murroksessa. Murroksessa on kysymys esimerkiksi siitä, miten ja kenen johdolla erilaiset julkiset palvelut järjestetään, kuka ne omistaa, kenelle ne on tarkoitettu ja kuka niistä hyötyy. Kyseessä ei ole vain järjestely- ja tehokkuuskysymys vaan vahvasti poliittinen, eettinen ja eturistiriitoja koskeva kamppailu.

Aikaisemmat keskustelut sosiaalipalveluiden järjestämisestä ovat olleet painottuneen kaksinapaisia. On puhuttu joko yksityistämisestä tai julkisesta tuotannosta. Nyt kolmanneksi vaihtoehdoksi ovat nousseet erilaiset vertaistuotannon ja yhteisötalouden muodot. Tällöin ei enää puhuta yksityisestä tai julkisesta ja niiden välisistä rajanvedoista vaan yhteisestä ja yhteisresursseista (commons). On esimerkiksi ehdotettu, että palveluita voitaisiin järjestää osuuskuntamuotoisesti joko niin, että palveluiden käyttäjät olisivat myös palvelun omistajia (kulutusosuuskunta) tai että palveluiden varsinaiset tuottajat omistaisivat palvelun (työosuuskunta). On myös ehdotettu, että palveluita voitaisiin järjestää yhteiskunnallisten yritysten toimesta. Tämä tarkoittaisi sitä, että palvelun tuottaisi yritys, jonka tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnallista hyvää voiton sijaan. Iso-Britannian Big Society on herättänyt sekä positiivista kiinnostusta että kriittistä keskustelua.

Sosiaalipalvelujen yhteisyydestä ja “yhteistämisestä” puhutaan myös solidaarisuustalouden ja vertaistuotannon näkökulmista. Palveluja voidaan tarkastella esimerkiksi yhteisöllisen omistuksen ja osallistuvien käytäntöjen sekä uusien yhteiskunnallisten suhteiden rakentamisen kannalta. Julkisten palvelujen rakennemuutoksen lisäksi kysymys on ihmisten omatoimisista ratkaisuista arjen helpottamiseksi ja kulutusyhteiskunnan haastamiseksi. Internet tarjoaa yhä uusia mahdollisuuksia vertaisavun järjestämiselle.

Työryhmässä pureudutaan sosiaalipalvelujen tuotannon ja omistuksen kysymyksiin tarkastelemalla yhteis- ja vertaistuotannon eri muotoja sekä käytännöllisistä että teoreettisista näkökulmista. Toivomme työryhmään sekä empiirisiä tapausesimerkkejä uusista kokeiluista ja niitä koskevista keskusteluista että teoreettisia keskustelunavauksia omistuksen, tuotannon ja sosiaalipalveluiden suhteesta. Kutsumme myös ilmiön kriittiseen tarkasteluun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s