Squat Morkku häädettiin – ja vallattiin

Squat Morkku vallattiin lauantaina 14.12.2013. Tiistaina puolilta päivin talo häädettiin. Keskiviikkona se taas vallattiin. Valtaajat haluavat tyhjillään seisotetusta tamperelaisesta kulttuuritalosta yhteisen tilan.
Morkku on rautatieläisten vanha seuratalo, joka on sittemmin palvellut myös teatterina. Viime vuodet talo on ollut tyhjillään, sillä se on purku-uhan alla.
Talo on osa ainutlaatuista, vielä toistaiseksi jäljellä olevaa rautatiemiljöötä, jonka läpi haluttaisiin vetää tie. Kaupungin tavoitteena on muuttaa koko mantu uudeksi liikekeskustaksi ja tiheän kaupunkirakentamisen alueeksi. Talon omistavaa Senaatti-kiinteistöjä ei kulttuuritalon ylläpito ole tuntunut kiinnostavan tähänkään saakka, vaan se on päästänyt talon rapistumaan.
Jo aiemmin Tampereella on kampanjoitu samaisella tontilla sijaitsevan vanhan tavara-aseman puolesta. Pro tavara-asema -liike keräsi tavara-aseman säilyttämiseksi 8588 nimeä. Yksi kaupungin ideoimista ratkaisumalleista on, että tavara-asema siirrettäisiin Morkun paikalle ja suojeltaisiin siinä.
Valtaajat haluaisivat suojella sekä tavara-aseman että Morkun. Rakennukset soveltuisivat hyvin esimerkiksi uudeksi kulttuurikeskukseksi.
Squat Morkusta valtaajat haluavat tehdä yhteistilan, jonka käytöstä voisivat päättää talon käyttäjät itse. Valtaajien mukaan ihmisillä on aivan liian vähän vapaata kokoontumistilaa kaupungissa. Tilaan on järjesteillä lautapeli-iltaa, sarjakuvakerhoa ja keikkaa.
Lauantaina talon ovet on tarkoitus pitää auki koko päivän ja huipennukseksi on kaavailtu tanssiaisia. Lapsetkin ovat tervetulleita! Valtaajat haluavat osoittaa kunnioitusta vanhaa taloa kohtaan.
Ajatus yhteistilasta, jossa voisi oleilla aikuisten ja lasten kesken kiinnostaa varmasti monia. Monilla kaupunkilaisilla on hyviä muistoja Morkun kultaisilta ajoilta.
Senaatti-kiinteistöt on ilmoittanut, ettei se neuvottele valtaajien kanssa. Poliisit ovat jo kertaalleen tyhjentäneet talon ja valtaajista on jälleen tehty uusi rikosilmoitus. Jatkoa odotetaan.
Kaupungin busineksen nälkä ja mielikuvitukseton kaavoituspolitiikka ovat jyräämässä kulttuurihistorialliset arvot ja aloitteet uudenlaisten yhteistilojen puolesta. Laki suojelee yksityistä, ei yhteistä.
Commons.fi julkaisee valtaajien manifestin, olkaa hyvät!

Valtaajien manifesti:

Otimme upean, vanhan puutalon haltuun herättääksemme sen jälleen eloon kulttuuritilana, ja toivotamme sinutkin tervetulleeksi taidenäyttelyyn, sekä keskustelemaan paikan tulevaisuudesta. Tervetuloa!
Seuraintalo Morkku on lojunut tyhjillään vuodesta 2009, mutta alkaen lauantaista 14.12.2013 klo 11, ovet ovat taas auki ihmisille. Tervetuloa mukaan!
Tervetuloa neljä vuotta tyhjillään lojuneeseen Seuraintalo Morkkuun! Squat Morkun löydät Tampereen rautatieaseman kupeesta osoitteesta Vellamonkatu 2b.
Avasimme ovet taidenäyttelylle tavoitteena kerätä ihmisiä näkemään pitkään käyttämätön ja purku-uhan alla oleva tila uudessa valossa, herätä sen potentiaaliin upeana kulttuuritilana (jona se on vuosikymmeniä palvellut) ja keskustella joukolla paikan tulevaisuudesta.
Haluamme kunnioittaa hienoa rakennusta pitämällä siitä huolta itse tapahtumassa, toleroimalla vain ”siistiä” käytöstä ja ottamalla ripustuksessa ja muussa toiminnassa huomioon ettei mitään vaurioita tilaan haluta aiheuttaa. Parhaiten tilasta huolehtiminen onnistuu sitä käyttämällä, ja neljän vuoden heitteillejättö onkin jo aiheuttanut vahinkoa rakennukselle (tarkempaa infoa löytyy mm kuntokatselmuksesta vuodelta 2012).
Morkku on upea, yli satavuotta vanha puurakennus, joka aikoinaan rakennettiin talkoovoimin vastaamaan rautatietyöläisten tarpeisiin. Sittemmin talo on toiminut erilaisten kulttuuritoimijoiden kotikenttänä; kirjastosta tanssijaistilana, teatteri-, musiikki- ja voimisteluryhmien harjoitus- tai esiintymispaikkana, ja monessa muussa muodossa ihmisten kohtaamisympäristönä.
Keskusta-alueilla on yhä vähemmän tilaa sosiaaliselle ajanvietolle, joka ei ole riippuvaista kuluttamisesta ja hierarkioista. Tarvitsemme tilan, jossa sen käyttäjät päättävät mihin sitä käytetään. Tätä valinnanvaraa tuntuu olevan yhä vähemmän, ja vaikka monet viihtyvät kahviloissa ja kuntosaleilla, toiset haluaisivat keittää kahvin itse ja jumpata oman mielen mukaan ilman kalliita kausimaksuja, kuitenkin voiden samalla tavata ystäviä ja muita harrastajia.
Talouskasvu näyttää piiskaansa Morkun suunnitellussa kohtalossa: talo saatetaan purkaa Tavara-aseman tieltä, joka puolestaan siirretään suoran tien tieltä.Isot rahat jyräävät kulttuurihistorian, ihmisten tarpeiden ja omaehtoisen kulttuuritoiminnan yli.
Samat syyt, joiden takia monet haluavat säilyttää Tavara-aseman, pätevät myös Morkun kohdalla. Tämän projektin taustalla ei ole kuitenkaan sama ryhmä kuin Tavara-asemaa puolustava taho. Oleellista projektissamme olisi antaa sijaa ei-kulutuskeskeisen tilan puolesta puhujille.
Emme koe aiheuttavamme vahinkoa millekään/kellekään tulemalla pitämään Morkkua hyvänämme. Rakennus, joka muutenkin on purku-uhan alla, ansaitsisi viimeisenä hengenvetonaan rakkautta ja huolenpitoa. Parasta olisi tietenkin, jos voisimme osoittaa olevamme valmiita samaan kuin sata vuotta sitten edeltäjämme: talkoovoimin kunnostamaan Morkun virallisten vähimmäisstandardien tasolle pitempiaikaista käyttöä varten. Solidaarisuutta on, jos sille annetaan sijaa!
Tämä tapahtuma toimikoon sysäyksenä keskustelulle em aiheista, kannustakoon ihmisiä toimimaan arvojensa mukaan pelkän voivottelun sijaan, ja antakoon sijaa kaikille kiinnostuneille osallistujille. Toivottavasti ovet saavat pysyä auki edes keskustelun aloituksen ajan, ja niin kauan kuin ne auki pysyvät, ovat kaikki tervetulleita. Herätkäämme näkemään potentiaali kaiken kaupungin keskellä ja muistakaamme mikä meidät tekee onnellisiksi!

Lisätietoa:

Squat Morkun FB-sivut: https://www.facebook.com/pages/Squat-Morkku/561378620623572
Katso Pertti Salon hieno kuvagalleria Morkun miljööstä ja valtauksesta Tampereen muurarien sivuilta: http://tampereenmuurarit608.rakennusliitto.net/
Verkkolehti Vasen kaista uutisoi ahkerasti Morkun tilanteesta: http://www.vasenkaista.fi/2013/12/poliisit-eivat-poista-valtaajia/
Samat sanat anarkistikollektiivi Takusta: http://takku.net/
Kuvat: Tero Heino (talo), Jukka Peltokoski (sisältä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s