Commons.fi mukana Suomen sosiaalifoorumissa

“Ennemmin kuin tuotannon tapa, solidaarisuustalous on elämäntapa. Sitä kannattelee yhteistoiminnallisuuden ja paremman yhteiselämän henki.”  – Moacir Gadotti

“Todistamme uuden tuotantotavan prototyypin syntyä. Se perustuu hajautetuille yhteistoiminnan muodoille. Se kehittyy kapitalismin sisällä aivan kuten Marx esitti, kuinka kauppa- ja teollisuuskapitalismi kehittyivät feodaalisen järjestelmän sisällä. Toisin sanoen järjestelmämuutos on jälleen käsillä mutta odottamattomalla tavalla, ei sosialistisena, vaan commonseille perustuvana vaihtoehtona.” – Michel Bauwens

Kenellä on oikeus määritellä, puhua ja kuvitella talous? Kapitalismin sanakirja sisältää niin solidaarisuustalouden rakentamisen kuin commonsitkin osana vaihtoehtoista sanastoa taloudesta keskustelemiseksi. Gadottin ajatukset solidaarisuustaloudesta ovat yhteisiä myös sellaisille globaaleille ajattelutavoilla kuten Buen Vivir, Ubuntu ja Swaraj, jotka viittaavat pyrkimykseen suojella ja kehittää käytäntöjä, joissa ihmiset ja planeetta asetetaan pääoman etuja vastaan. Niissä Etelästä ja alkuperäiskansoilta oppiminen yhdistyy pyrkimykseemme rakentaa radikaalia demokratiaa Pohjoisen kaupungeissa. Aikana, jona kasvu on saavuttanut perustavat ekologiset ja sosiaaliset rajansa, ne voivat informoida meitä vaihtoehtoisista kehitysteistä kapitalistisen kasvun tuolle puolen.

Sellaisina ne ovat osa talouden ja tuotannon muutosta kohti commons-perustaista vertaistuotantoa, josta Bauwenskin puhuu. Kyse on hajautetusta tuotannosta, yhteisestä luomisesta ja yhteiskuluttamisesta kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kehittämiin avoimen tiedon ja osallistumisen käytäntöihin perustuen.

Ensimmäiset pilotit ovat jo matkalla. Kuinka pitkälle ne kantavat ja kykenevät avaamaan tietä uusille yhteistekemisen käytännöille, joissa “vapaus on vastuu”? Keskeistä ovat pedagogiset oppimisprosessit, joissa ihmiset rakentavat solidaarisia yhteiskunnallisia suhteita sekä yhdistävät teorian käytäntöön ja käytännön teoriaan eri puolia vahvistavalla tavalla. Tervetuloa kartoittamaan ja keskustelemaan näistä kysymyksistä kanssamme!

Commons.fi listaa sosiaalifoorumin tapahtumat, joissa se on joko järjestäjänä tai joihin sen aktiiveja osallistuu puhujina, olkaa hyvä!

Kapitalismin sanakirja

Lauantai 26.4. klo 12 – 13.30, luokka 11

Kapitalismin sanakirja -teoksen julkistamistilaisuus. Kapitalismin sanakirjassa eri alojen tutkijat ja kansalaisaktivistit selittävät kapitalismin keskeiset käsitteet. Mistä ne ovat peräisin, mitä ne merkitsevät, miten niitä voisi ajatella toisin?

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/kapitalismin-sanakirja/

Buen Vivir

Lauantai 26.4. klo 14 – 15.30 & klo 16 – 17.30 , luokka 13

Kaksiosaisessa sessiossa keskustellaan Latinalaisesta Amerikasta alkuperäiskansojen keskuudesta lähteneestä Buen Vivir -ajattelusta eräänä ratkaisuna ekologis-kulttuuriseen kriisiin. Kysymme, miten ajattelutapa on sovellettavissa Suomen olosuhteisiin, ja voisiko Suomessa syntyä kokoavaa runsastuvaa toimintaa olemassa olevien yhteisötalous-, kohtuus- ja vastaavien liikkeiden pohjalta.

Ensimmäinen sessio on ”perinteisen” seminaarin muotoinen, jossa avataan globaalissa etelässä levinnyttä buen vivir -ajattelua eurooppalaiseen ja suomalaiseen suuntaan, ja jälkimmäinen toteutuu osallistavana, avoimena keskustelutilana, jossa pyritään yhdessä kartoittamaan mahdollisia tulevia toiminta-askelia.

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/hyva-elama-buen-vivir-hyvan-elaman-liiketta-luomassa/

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/hyva-elama-buen-vivir-hyvan-elaman-liiketta-luomassa-2-sessio/

Commonsit, solidaarisuustalous ja uuden talouden liikkeet

Sunnuntai 27.4 klo 11 – 12.30, luokka 35

Keskustelu ajankohtaisesta työstä commonsien ja solidaarisuustalouden puolesta niin Suomessa kuin maailmalla. Työpajassa esitellään erilaisten toimijoiden lähestymistapoja yhteistuotantoon ja -resursseihin sekä talouden demokratisointiin. Työpajassa myös kartoitetaan solidaarisuustalouden toimijoita sekä ideoidaan Commons.fi -julkaisun aiheita. Rakennamme yhteistä liikehdintää uusien talouksien puolesta. Mitä me tarvitsemme, että uusi voisi kukoistaa? Mitkä ovat uuden talouden konfliktit, joihin meidän tulisi osallistua?

Järjestäjät: Kepa ry, Commons.fi, Solidaarisuustalousverkosto ja Siemenpuu-säätiön Latinalaisen Amerikan ohjelmaryhmä

http://www.kepa.fi/

http://www.commons.fi/

http://www.siemenpuu.org/fi/

Taisteleva tutkimus

Sunnuntai 27.4 klo 11 – 12.30, luokka 21

Miksi tutkimusta tehdään? Kuka sitä tekee? Kenelle se on tarkoitettu? Kuka siitä hyötyy? Mitä merkitystä sillä on ja voisi olla? Voiko tutkimuksella muuttaa maailmaa?

Työpajassa herätellään keskustelua tutkimuksesta aktivismina eli yhtenä osallisena oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävissä kamppailuissa. Taisteleva tutkimus -kirjan (Into, 2014) toinen kirjoittaja Sanna Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto) käy alustuksessaan läpi esimerkkejä tutkija-aktivisteista ja siitä, miten tutkijat ja aktivistit ovat lyöttäytyneet yhteen rakentamaan parempaa maailmaa. Keskustelussa pohditaan yhdessä taistelevan tutkijan toimintatapoja, mahdollisuuksia ja haasteita yhteiskunnallisen muutoksen edistäjänä. Keskustelun lomassa kuullaan omakohtaisia kokemuksia taistelevasta tutkijuudesta.

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/taisteleva-tutkimus/

Taisteleva kasvatus Latinalaisessa Amerikassa – kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa

Sunnuntai 27.4 klo 13 – 14.30, luokka 12

Työpajassa esitellään kolmen esimerkin kautta Latinalaisen Amerikan pedagogisia menetelmiä omaehtoisen toimijuuden, solidaarisuuden ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan vahvistamiseksi. Tilaisuudessa keskustellaan erilaisten pedagogisten menetelmien mahdollisuuksista taistella eriarvoisuutta ja valtahierarkioita vastaan, niin Latinalaisessa Amerikassa kuin Suomessakin.

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/taisteleva-kasvatus-latinalaisessa-amerikassa-kohti-oikeudenmukaisempaa-yhteiskuntaa/

Millaista lähidemokratiaa tarvitsemme? Suuri lähidemokratiakeskustelu

Sunnuntai 27.4.2014 klo 13 – 14.30, auditorio

Millaisia kokemuksia syntyi Helsingin lähidemokratiapiloteista? Entä mitä yhdistykset ajattelevat lähidemokratiasta ja miten niiden pitäisi jatkossa kehittää toimintaansa? Auttaako sosiaalinen media ja jäsendemokratian lisääminen, ja mikä rooli on asuinalueiden erilaisella sosiaalisella rakenteella? Onko lähidemokratia vain edustuksellisen demokratian mukava lisä, vai syntyykö nykyisten kokeilujen pohjalta tulevaisuuden kansanvalta?

http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/millaista-lahidemokratiaa-tarvitsemme-suuri-lahidemokratiakeskustelu/

https://www.facebook.com/events/1418972838357459/

Kuva: Suomen Sosiaalifoorumi 2014, http://sosiaalifoorumi.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s