Vapaan yliopiston julistus

Oletko huolestunut tiedon ja tutkimuksen kaupallistamisesta, asiantuntijaeliitistä ja demokratiavajeesta? Oletko sitä mieltä, että yliopistot ja akateeminen tutkimus ovat kääntyneet liiaksi sisäänpäin, mutta toisaalta toiminta on ulkoisten tulostavoitteiden ohjaamaa? Haluatko ajatella vapaasti – yhdessä muiden kanssa?

Mikä on Vapaa yliopisto?

Vapaa yliopisto on muotoutumassa oleva verkostomainen yhteisö, johon jokainen opinnollisesta ja tutkimuksellisesta toiminnasta kiinnostunut on tervetullut. Vapaassa yliopistossa arvostetaan tiedon ja tutkimuksen vapautta, itse- ja yhdessä oppimista sekä ihmisten elämänkokemusta ja tiedontarpeita. Vapaassa yliopistossa toimitaan hyvän elämän edistämiseksi vapaalla tiedolla sekä avoimella julkisella keskustelulla.

Miksi haluamme Vapaan yliopiston?

Akateemisen kapitalismin voittokulku on hävittämässä yliopiston sivistystehtävän. Synkimmissä uhkakuvissa yliopistot valjastetaan ulkoisten tavoitteiden, kuten taloudellisen tuloksen tavoittelun, tutkimusranking-listoilla kilvoittelun ja innovaatiotarinoiden tuotantoon. Tällöin sisäiset hyvät, kuten kriittinen ajattelu, sivistynyt ymmärrys, akateemiset yhteisöt ja ammatillisen tekemisen mahdollisuudet ovat vaarassa tuhoutua.

Haluamme rikkoa akateemisen tekemisen ympärille rakentuneita muureja sekä vastustaa tiedon yksityistämistä, mutta meillä on myös muita tavoitteita. Haluamme herättää, kehittää ja tukea uudenlaisia ajattelun ja toiminnan kulttuureja, joissa tutkijat ja aktivistit yhdessä muiden ihmisten kanssa ryhtyvät tuottamaan tietoa ja toimimaan. Samalla tahdomme muistuttaa yliopiston sivistyksellisten perusarvojen ja yhteiskunnallisen sitoutuneisuuden merkityksestä.

Emme tahdo rakentaa mahdottomia, vaan konkreettisia utopiota, tekemällä niistä todellisia. Ryhdymme tekemään sitä, mikä on mahdollista tässä ja nyt. Esikuvinamme on joukko ”kansanyliopistoja” (kuten filosofi Michel Onfrayn perustama Université Populaire de Caen Ranskassa) ja itsenäisiä tutkimuskollektiiveja (kuten Precarias a la deriva Espanjassa, Colectivo Situaciones Argentiinassa, NOU Nowe Otwarcie Uniwersytetu eli Yliopiston uusi avautuminen Puolassa ja Kämpa Tillsammans! Ruotsissa).

Inspiroidumme esimerkiksi tutkijoiden Slow Science -liikkeestä, toimittajien Long Playsta ja Tuleva yliopisto -pamfletista (http://akateeminenkysymys.files.wordpress.com/2009/11/tuleva_yliopisto2.pdf).

Mitä Vapaa yliopisto voisi tarkoittaa käytännössä?

Tiedon jakamista ja vaihtamista:

Vapaa yliopisto voi järjestää opintopiirejä, luentoja, luentosarjoja ja muuta erilaista yhteistoiminnallista oppimista kaikille avointen oppituntien hengessä.

Tutkimusta:

Vapaan yliopiston sateenvarjon alla voi toimia tutkimusosuuskuntia tai epävirallisempia tutkijoiden yhteenliittymiä. Vapaan yliopiston tutkimus on tutkijoiden, aktivistien ja lopulta yleisesti ihmisten yhteistä toimintaa, ei ainoastaan koulutettujen tutkijoiden keskinäistä puuhastelua. Tutkimusta tehdään aina yhdessä niiden ihmisten kanssa, joita se koskee ja koskettaa. Asioihin tutkimuksellisesti perehtyminen ja tutkimusmenetelmien käyttö voi olla ihmisten yhteinen asia.

Kaikenmuotoista kokoontumista yhteen ajattelemaan ja toimimaan:

Vapaa yliopisto haluaa palata yhteiskunnallisesti avoimeen ja aktiiviseen ajatteluun ja tutkimukseen sekä tarjota mahdollisuuksia keskinäiseen yhteydenpitoon ja yhteiseen toimintaan. Tieto ei ole vain itseisarvoista eikä tutkimusta tehdä tutkimisen vuoksi. Niillä myös tehdään asioita: yritetään muuttaa maailmaa taistelevan tutkimuksen hengessä.

Vapaalla yliopistolla ei ole kotikaupunkia: sen tarkoituksena on toimia ympäri Suomea ja tehdä tarpeiden ja kiinnostusten mukaan kansainvälistä yhteistyötä. Vapaa yliopisto ei alistu kenenkään eikä minkään ulkopuolisen ohjaukseen eikä kukaan voi yksin määrittää kokonaisuuden toiminnan ehtoja.

Erilaisille Vapaan yliopiston puitteissa muotoutuville yhteenliittymille voi avautua myös tilaisuus hakea toiminnalle yhdessä rahoitusta (jota toiminnalle ei siis lähtökohtaisesti ole), kehittää yhteisrahoituksen malleja ja jopa ei-rahallisia tekemisen resurssoinnin muotoja.

Toimintaa ryhdytään rakentamaan muiden omaehtoisten yhteenliittymien rinnalla. Tällaisia ovat esimerkiksi Commons.fi ja Kallion kulttuurikammari sekä  erilaiset opinnollista ja tutkimuksellista toimintaa jo toteuttavat tahot.

Miten tämä saadaan aikaan?

Jotakin tämän kaltaista on ollut tekeillä noin vuoden verran. Ajatus on lähtenyt liikkeelle Helsingin Kauppakorkeakoululla. (Jos jotakuta hämmästyttää tällainen idea juuri kauppatieteilijöiltä, voi tutustua pillinvihellysblogiin osoitteessa http://huippuyliopisto.blogspot.fi). Sittemmin mukaan alustavaan pohdintaan on tullut yhteiskuntatieteilijöitä, filosofeja ja muita kiinnostuneita ihmisiä.

Tämän täsmällisempää toiminta-ajatusta ei vielä ole. Haluamme rakentaa sitä yhdessä laajemman toimijajoukon kanssa. Suunnitelmasta voi keskustella Commons.fi -sivuston yhteisalusta-keskusteluosioissa: Miten toimintaa pitäisi rakentaa? Mitä itse haluaisit tehdä? Olisiko Vapaa yliopisto vain vapaamuotoinen verkosto vai olisiko se esimerkiksi rekisteröity yhdistys? jne. Keskusteluun osallistuminen vaatii rekisteröitymisen Yhteisalustalle.

Keskustelua aloitellaan myös Vapaan yliopiston facebook-ryhmässä: https://www.facebook.com/groups/vapaayliopisto/, ja tiedottamiseen käytetään sähköpostilistaa vapaa_yliopisto-subscribe@lists.riseup.net – jos kiinnostuit, liity mukaan molempiin!

Ensimmäinen Vapaan yliopiston toiminnan suunnittelutapaaminen järjestetään keskiviikkona 26.11.2014 klo 18 Kallion Kulttuurikammarissa Helsingissä (os. Kaarlenkatu 15) – tapaamiseen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

Jos haluat tässä vaiheessa vain seurata mitä tapahtuu ja kuulla Vapaaseen yliopistoon liittyvistä toiminnoista ja tapahtumista, käy tykkäämässä Vapaan yliopiston fb-sivusta: https://www.facebook.com/pages/Vapaa-yliopisto/704379502992272. Voit seurata sivua linkin kautta myös siinä tapauksessa, että et ole itse facebookissa.

Vapaa yliopisto -kollektiivi

Keskustelu ja suunnittelu jatkuu Yhteisaslustan ketjussa: http://jukkap2p.kapsi.fi/phpBB3/viewtopic.php?f=6&p=421

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s