Commonseista kommonismiin

Yhteisemme vellovat erillisinä ja yksittäisinä saarekkeina kapitalismin saastuttamassa meressä. Me saariston yhteistekijät joudumme hankkimaan elantomme tästä merestä. Sen kaupankäynnin täyttämän todellisuuden pyörteissä ihmiselämää ylläpitävien yhteyksien luominen erilaisten yhteisten välille tuntuu vaikealta – edes kuvitella. Yhteisissä kytee kuitenkin nykyistä tilannetta radikaalimpi potentiaali.

Tulevana sunnuntaina 5.7.2015 Makamik-talolla Kumpulassa saksalainen commons-tutkija Stefan Meretz alustaa keskustelua commons-perusteisesta toimeentulosta ja siirtymästä yhteisille ja yhteistekemiselle perustuvaan kommonistiseen yhteiskuntamuotoon.

Ympärillämme kehittyvien yhteistekemisen muotojen yhteys kokonaisvaltaiseen yhteiskunnalliseen transformaatioon tai vallankumoukseen on selvästi vielä alkutekijöissään. Commons-keskusteluissa saatetaan kyllä flirttailla ajatuksella yhteistekemisestä markkinoiden ja valtion rakenteellisena vaihtoehtona, mutta käytännössä kapitalistisen yhteiskuntamuodon peruskategorioista – toisinsanoen ihmisten elämää ylläpitävistä menetelmistä –  ei kuitenkaan useinkaan olla vielä kyetty tai uskallettu haluta luopua. Päinvastoin kaupattavia tavaroita, niihin kytketytyviä vaihdon ja rahan muotoja sekä jopa palkkatyötä ollaan yritetty säilyttää yhteistekemisen välittäjinä ja valtiota commonsien kumppanina.

Eurooppalaisen commons-keskustelun ytimestä Helsinkiin vierailun tekevä tutkija Stefan Meretz johdattaa keskustelua yhteisten olemukseen kätkeytyviin radikaalimpiin mahdollisuuksiin. Meretzille commonsit edustavat avoimuudelle ja vapaaehtoisuudelle perustuvaa vallankumouksellista rakenteellista yhteisyyttä, mutta ne täyttävät potentiaalinsa vasta irrottautuessaan rakenteellista epäyhteisyyttä ja poissulkemista edellyttävistä markkinamenetelmistä ja valtiosta. Myydessään ja ostaessaan, yksin tai yhdessä, työtä ja resursseja kauppatavaroina markkinoilla ihmiset menettävät mahdollisuutensa tarpeidensa, toimeentulonsa ja elämänsä yhteiseen hallintaan.

Commonsien irtautuminen nykyisestä kauppatavariippuvuudesta edellyttää yhteisten järjestelmällistä verkostoitumista ja integroitumista. Vaikka rahavälitteisesti integroituvan yhteiskuntamuodon ongelmat tunnetaan, kaipaa kollektiivinen mielikuvitus virikkeitä vaihtoehtoisella tavalla välittyvän tuotantojärjestelmän käytännöistä. Meretz avaa näkökulmaansa yhteisesti, itseohjautuvasti ja monikeskisesti järjestyvän toimeentulon mahdollisiin malleihin ja menetelmiin.

Meretzin näkökulmasta commons-perusteinen vertaistoimeentulo ei ole idealistinen utopia vaan todellinen jo nyt ympärillämme kehittyvä ilmiö. Tervetuloa ottamaan osaa: kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta sekä siihen kytkeytyvistä yhteistekemisen mahdollisuuksista.

Stefan Meretz sunnuntaina 5.7.2015 kello 18.00 Makamik-talolla Kumpulassa (Jyrängöntie 1, keltainen talo Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan vieressä). Keskustelu käydään englanniksi.

Lue myös:

Meretzin blogi, http://keimform.de

Tamas Matekovitsin kirjoitus Kohti kommonistista toimeentuloa, http://www.commons.fi/kohti-kommonistista-toimeentuloa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s