Uusi solidaarisuustalouden kartta julki!

Solidaarisuustalouden toimijoiden kartoitus on ottanut aimo harppauksen sekä sisällöllisesti että teknisesti. Uusi näppärä karttapohja sisältää runsaasti lisää toimijoita, joista osa on myös aktiivisemmin mukana Commons Assemblyn toiminnassa.

Karttaa pääsee katsomaan ja zoomailemaan tästä linkistä

Karttaa on tehty osana Euroopanlaajuista Sustainability in Solidarity Economy -hanketta, jota Suomessa koordinoi Eettisen kaupan puolesta ry, sekä Transformap-yhteisön talkootyöllä jossa myös Commons.fi on mukana.

”Solidaarisuustalouden merkitys on kasvamassa niin kaupallisesti kuin sosiaalis-taloudellisesti mitattuna.”

Tämän toteaa hankkeessa tehty tutkimusraportti: ”Esimerkiksi tutkimuksessa tarkastelluissa solidaarisuustaloushankkeissa oli mukana yhteensä yli 13 000 ihmistä, ja ne työllistivät suoraan tai epäsuorasti yli 1 500 ihmistä.”

Alan haasteena on toisaalta yksittäisten toimijoiden suppeus ja verkostojen puute, alan lähes olematon sääntely ja vähäinen tunnettuus Euroopassa. Yleisesti ottaen talouden kestävyys ja ettiikka herättää yhä laajempaa kiinnostusta, ja uudet kehityssuunnat synnyttävät tarvetta hakea ja kokeilla erilaisia toiminnan muotoja ja verkostoja ja nimetä niitä eri tavoin. Rakkaalla lapsella voi olla monta nimeä, kunhan sen vaalimisessa kiinnitetään huomiota siihen, millaisia käytännön ekologisia ja sosiaalisia vaikutuksia eri kestäväksi nimetyillä toimilla tosiasiassa on.

Esimerkiksi yksittäiselle kuluttajalle airbnb:n käyttö hotellin sijaan voi olla ensimmäinen askel kohti kestämättömien tuotantoketjujen tai yksityisomistuksen kyseenalaistamista, mutta se voi myös jäädä vain siksi ensimmäiseksi. Siksi kestävyydessä kunnianhimoisimmat aloitteet tarvitsevat pitkäjänteistä suhdetta toimivaan julkiseen sektoriin, jotta ne voivat rauhassa kasvattaa tunnettuttaan ja edistää palvelujensa vaikuttavuutta ja käytettävyyttä sen puitteissa.

”Solidaarisuustalouden vahvistamiseksi tarvittaisiinkin pikaisesti perustulon ja rahajärjestelmän uudistamisen kaltaisia institutionaalisia muutoksia.” Tuuli Hirvilammi, Sitra.fi 29.8.2016

susy grafik.jpg

Te

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s