Suomen solidaarisuustalousverkosto esitti ensimmäisen luonnoksen manifestistaan Suomen sosiaalifoorumissa vuonna 2013. Manifesti määrittelee arvot, joita solidaarisuustalouden toimijat pyrkivät toteuttamaan toiminnassaan. Manifestissaan verkosto kirjoitti myös periaatteista, joita se haluaa pitää yllä solidaarisuustaloutta kehittäessään. Solidaarisuustalouden periaatteita ovat…
Nöyrä ja itsekriittinen
Nykytaloutemme rakennusaineena on monien ihmisten ja luonnon kärsiminen ja riistäminen. Taloustoimintamme hyötyy tästä rakenteesta ja on oleellisesti riippuvainen siitä. Epävarmuus, pelko ja kilpailu tekevät taloustoiminnastamme vielä riippuvaisempaa nykyisistä valtasuhteista. Esimerkkinä toimii tietotekniikan kehitys, sen tuotanto, ylläpitäminen sekä pois heittäminen. Emme luo solidaarista taloutta vain itsellemme, vaan sellaiseksi, josta kaikilla on mahdollisuus hyötyä.
Monia mahdollisia tapoja toimia
Yhteiskunnan ja ihmiskunnan tulevaisuuden ja sen sosiaalisten ja taloudellisten rakenteiden muutosten on löydettävä muotonsa demokratian ja dialogin kautta, sillä ihmisten ja ihmisryhmien itsemääräämis- ja itseorganisoimisen kenttä ei ole yhtenäinen vaan monimuotoinen. Jokaisen toimintamuodon on oltava itsekriittinen, kyettävä vastaanottamaan kritiikkiä sekä kohdistettava kritiikkinsä rakentavasti.
Jatkuva prosessi
Koko taloutta on jatkuvasti tutkittava, ymmärrettävä ja tarvittaessa muutettava.Solidaarisuustaloudessa kaikkea toimintaa on voitava muuttaa ja päättääkin muiden kuin taloudellisesta kannattavuudesta johtuvista syistä. Jos siis nykyään ollaan valmiita hyväksymään taloustoiminnan muuttaminen ja lopettaminen yhtälailla taloudellisen kannattamattomuuden vuoksi, solidaarisuustaloudessa hyväksytään muutos ja lakkauttaminen koko maailman väestön ja luonnon parhaaksi.
Jatkuva kokeilu
Solidaarisuustalouteen ei ole etukäteen määriteltyjä valmiita teprioita; toisaalta on monta inspiroivaa teoriaa. Käytäntö luo ja korjaa teoriaa, teoria luo ja korjaa käytäntöjä.
Lue myös manifestin muut osat: