Myrskylintu kommunismiin vievän tien yllä

Siluettina näkyvä, valon suunnassa lentävä lintu johdattaa katsetta kohti vallankumouksellista yhteisyyttä eli radikaalia kommunismia. Budapestista Helsinkiin ja Tampereelle saapuu autonomisesti ajatteleva ”ultravasemmistokommunisti” ja pitkän linjan liike- ja kirjallisuusmies GA vierailemaan ja avaamaan uutta näkökulmaa väsähtäneeseen suomalaiseen kommunismikeskusteluun.

“Miksi? Koska kommunistinen vallankumous ei ole vain oman aikamme, vaan myös eri aikojen miljoonien ihmisten intohimojen kohde alkaen varhaisista esi-isistämme, jotka taistelivat vaihtoarvon kehittymistä vastaan, minkä he aivan oikein ymmärsivät tappavaksi.”

Esimerkiksi Marx, Pannekoek, Bordiga, Camatte ja Dauvé todistivat profeetallisesti tästä samasta loppumattomasta intohimosta luoda uusia yhteisöjä, ihmisten yhteisöjä.

Leninin aikanaan lapsentautiseksi kritisoima ”ultravasemmistokommunistinen” radikaali kansainvälinen perinne on kasvanut aikuiseen ikään, ja oppinut todellisuudesta valtavasti vuosien varrella. Suomessa tämä moniääninen perinne on vaikuttanut teoreettista keskustelua vähemmän vain käytännön liikkeissä. Keskeinen kysymys on se, mikä on tämän näkökulman tietoinen tai tiedostamaton merkitys ihmisten jokapäiväisen tekemisen muodoissa.

Uudenlaisen yhteiskunnan ja ihmiselämän rakentamisen keinoina commons- ja yhteis(ö)tuotannon näkö- ja tekemiskulmat ymmärretään usein katkoksena historiallisen työväenliikkeen umpikujaan ajautuneisiin toimintamuotoihin. Radikaali kommunistinen perinne jakaa commons-liikehdinnän kanssa työväenliikkeen valtahaarojen kritiikin (itse asiassa se on niiden alkuperäinen ja kovin kriitikko) sekä perustavan kiinnostuksen yhteiseen ja yhteisöön.

Sen näkökulmasta työstä saatavan palkan, mitattavien arvojen luomisen sekä näiden vaihdon säilyttävät commons- ja yhteis(ö)tuotantomuodot merkitsevät historiassa vain pinnallista katkosta ja syvää rakenteellista jatkuvuutta vastakkainasettelulle perustuvien yhteiskuntamuotojen historiassa.

Lauantaina 31.1. Helsingissä osana Häiriöitä-luentosarjaa sekä 2.2 Tampereella osana Kapakkapolitiikkaa -keskusteluja hypätään historian myrskylinnun siiville ja liidellään kommunismia kohti vievän tien yläpuolella.

Ajattelevan autonomin eli GA:n unkarin kielestä suomeen käännetty alustus esittää leikkauksia luokkahistorian verisiltä rattailta kivikaudelta nykypäivään rakentaen kuvaa (poliittista ja ideologista valtaa tavoitelleiden puolueiden sotkemasta) kommunismin käsitteestä ja sen toteutumisen materiaalisista mahdollisuuksista.

Keskiviikkona 4.2 keräännytään Kalliossa vapaamuotoisesti yhteen. Budapestissa toimiva kirjallisuus- ja liikepiste Gondolkodó Autonóm tekee vierailun Kaarlenkadun Kammariin, jossa esillä on lehtisiä sekä lyhytlainattavaa kirjallisuutta (mm. Anton Pannekoek, Amadeo Bordiga, Jacques Camatte, Fredy Perlman, Gilles Dauve eli Jean Barrot, kommunisaatioteoria), ajatuksena käynnistää yhteisiä kääntämis-, kirjoitus- ja oppimiskuviota aiheesta sekä etenkin mahdollisuus pohtia näiden näkökulmien toteuttamista jokapäiväisessä elämässä ja todellisissa tilanteissa.

Keskustelujen ulkomainen vieras GA on pyörittänyt 1990-luvun alusta lähtien Gondolkodó Autonóm -nimistä kirja- ja liikepistettä Budapestissa (http://gondolkodo.mypressonline.com/) sekä kuulunut Barikád Kollektíva -nimiseen ryhmään (http://barricade.hol.es/rolunk/rolunk-en.html).

Lauantaina 31.1. kello 18.00 alustus Häiriöitä-luentosarjassa: “Kommunismia kohti vievä historiallinen tie” (sekä huomiota vallankumouksellisen yhteisyyden perusteista). Kupoli, Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 B, 7. kerros, Helsinki.

Maanantaina 2.2. kello 18.00 alustus Kapakkapolitiikkaa -keskustelusarjassa: “Kommunismia kohti vievä historiallinen tie” (sekä huomiota vallankumouksellisen yhteisyyden perusteista). Kievari Kahdet Kasvot, Kauppakatu 14, Tampere.

Keskiviikkona 4.2. kello 16.00 alkaen Gondolkodó Autonóm kirjallisuus ja liikepiste toimii illan Kallion Kulttuurikammarissa. Esillä kirjallisuutta sekä tiedossa keskustelua vallankumouksellisesta kommunismista ja siihen liittyvän yhteistekemisen muodoista. Kammari, Kaarlenkatu 15, Helsinki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s