Mitä solidaarisuustalous on?

Solidaarisuustalous on yhteiskunnallinen liike, jonka tavoitteena on ylittää kapitalistinen talousjärjestelmä sekä kansa- ja valtiokeskeinen talousajattelu luomalla erilaisia elinvoimaisia yhteisöllisiä käytäntöjä aikapankeista ja vaihtopiireistä ekokyliin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin. Solidaarisuustalouden liikettä yhdistäviä arvoja ovat moniarvoisuus, autonomisuus, tasa-arvoisuus, demokraattisuus ja ekologisuus.

Solidaarisuustalouden liike järjestää taloutta uudelleen itse kunkin omasta arjesta käsin. Keskeinen solidaarisuustalouden kysymys on, miten organisoimme yhteiselämäämme. Miten voimme organisoitua niin, että saamme talouden palvelemaan yhteistä hyvää ja ekologista kestävyyttä?

Ympärillämme on jo paljon elinvoimaisia yhteisöjä ja yhteisiä käytäntöjä talouden uudelleen järjestämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi aikapankit, vaihtopiirit, ekokylät, osuuskunnat ja yhteiskunnalliset yritykset, joiden toiminta perustuu solidaarisuudelle. Nämä solidaarisuustalouden toimijat pyrkivät omalla toiminnallaan ylittämään kapitalistisen kansa- ja valtiokeskeisen talousajattelun.

Yhteisresurssit (commons) ovat myös tärkeä osa solidaarisuustaloutta. Yhteisresursseja ovat järvet, metsät, jokaisen oikeudet, kielet, perinteet, avoin tieto, yhteistilat ja niin edelleen. Solidaarisuustalouden kehittämisessä onkin paljolti kyse yhteisresurssien ja yhteistekemisen (commoning) vahvistamisesta. Kyse on voimavarojan yhdistämisestä ja yhdessä luomisesta.

Solidaarisuustalouden kartoitus

Solidaarisuustalouden missiona on kartoittaa jo olemassa olevia taloudellisia toimijoita solidaarisuustalouden näkyväksi tekemiseksi, toimijoiden verkostoimiseksi ja toiminnan vahvistamiseksi. Suomen solidaarisuustalousverkosto esitti ensimmäisen luonnoksen manifestistaan Suomen sosiaalifoorumissa vuonna 2013.

Solidaarisuustalouden kartalle pääsemisen kriteerinä on sitoutuminen solidaarisuustalousverkoston arvoihin ja periaatteisiin sekä toimiminen näiden mukaisesti. Solidaarisuustalouden toimijoiden ryhmä kasvaa koko ajan.

Karttojen laatimista ohjanneiden periaatteiden rinnalla on tärkeää korostaa myös valmiutta solidaarisuustalouden verkoston arvojen edistämiseen, siis halua kulkea yhdessä samaa tietä muiden solidaarisuustalouden toimijoiden kanssa.

Solidaarisuustalouden toimijat päättävät, mitkä toimijat pääsevät mukaan verkostoon ja kartalle. Kartalle pääsemisestä pyritään tekemään mahdollisimman avointa tekemällä päätökset alusta alkaen yhdessä: konsensusmenettely + äänestys.

Kartalta voi myös pudota pois, jos toiminta muuttuu siten, ettei se enää vastaa periaatteita ja ryhmän tahtotilaa. Solidaarisuustalous on prosessi.

Kartoituksen lisäksi ryhmä voi suunnitella ja toteuttaa yhdessä monenlaisia muitakin hankkeita ja projekteja.

Lue lisää solidaarisuustalouden kartasta!

Suomen solidaarisuustalousverkosto

Suomen solidaarisuustalousverkoston tarkoituksena on vahvistaa paikallisiin yhteisöihin juurrutettua taloutta ja arvioida uudelleen globaalia taloudellista vaihtoa. Prosessi tuo näin esiin käytäntöjä, joissa talouden demokratisoimista ohjaa tavoite perustarpeiden tyydyttämiseksi.

Solidaarisuustalouden verkoston rakentaminen on prosessi, johon kuuluvat sekä kartoittaminen että keskustelut. Tavoitteena on

  • vaihtaa ajatuksia,
  • vahvistaa eri toimijoiden taloudellista valtaa tuomalla yhteen eri toimijoiden erilaisia pyrkimyksiä ja työtä,
  • rakentaa poliittista valtaa,
  • kehittää poliittisia aloitteita, jotka tukevat solidaarisuustaloutta, commonseja ja yhteisölähtöistä kehitystä ylhäältä ohjatun kehityksen sijaan jne…

Tulemme myös järjestämään solidaarisuustalousverkoston keskusteluja, joissa

  • verkostoidutaan,
  • käsitellään sovittuja teemoja,
  • kerrotaan prosessista jne.,
  • järjestetään työpajoja tms. uudella alueella toiminnan ja prosessin esittelemiseksi.

Tarkoituksena on myös haastatella toimijoita, jotka haluavat liittyä prosessiin ja olla mukana kartalla, kerätä materiaaleja toimijoista yleisten tavoitteiden vahvistamiseksi sekä verkoston ja solidaarisuustalouden käytäntöjen laajentamiseksi.

Lue solidaarisuustalouden manifesti:

ja tule mukaan solidaarisuustalousverkostoon!

Solidaarisuustalouden prosessi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s